Kuzey Kıbrıs’ın Coğrafyası
Kuzey Kıbrıs’ın Coğrafyası
Adalarıyla ünlü Akdeniz’in Sicilya ve Sardunya’dan sonra üçüncü büyük adası olan Kıbrıs, Türkiye kıyılarının 65 kilometre ötesinde konumlanmıştır. 97 kilometre doğusunda Suriye, 370 kilometre güneyinde Mısır ve 108 kilometre güneydoğusunda Lübnan ile çevrili olan Kıbrıs tarihte farklı kültürlerin ve ticaret yollarının kesişim noktası olarak biliniyor. Bu özgün adanın bazı iç çatışmalar sebebiyle kuzey ve güney olarak ikiye bölünmesi sonucu Kıbrıslı Rumlar adanın güneyini, Kıbrıslı Türkler ise adanın kuzeyini evleri olarak benimsediler. Önceleri iki bölge arasında insanların geçişi büyük problemler yaratırken son zamanlarda iyileşen diplomatik ilişkiler sonucu Lefkoşa’daki birkaç kontrol noktasından giriş çıkışlar artık çok daha kolay yapılabiliyor. Hâlihazırdaki durumda Güney Kıbrıs’ta kiraladığınız arabanızı Kuzey Kıbrıs’a getirebilirken, bu durumun tam tersi henüz mümkün değil.
Kuzey Kıbrıs Çevresi
Kıbrıs Adası’nın yüzölçümü, 9251 km²’dir ve Kuzey Kıbrıs bu alanın 1/3’ünü kaplamaktadır. Kıbrıs’ın doğu-batı ucu arasındaki mesafe 242 km ve genişliği ise, güney-kuzey arasındaki mesafe 64 km’dir. Küçük bir bütçe ile güzel bir araba kiralayabilir, adayı bir uçtan bir uca kendi temponuzda gezebilirsiniz.
Kuzey Kıbrıs Kıyıları
Akdeniz’in ortasında bir ada olması sebebiyle Kıbrıs’ın geniş doğal körfezlerinden ziyade girintili çıkıntılı bir kıyı şeridi vardır. Kıbrıs’ın jeolojik yapısından ve şeklinden dolayı eski devirlerde adanın Anadolu’nun bir parçası olduğu öne sürülmüştür. Adanın şu anki şeklinin yanal basınçlara bağlı olduğu düşünülmektedir ve bu basınçların sonucu birçok girintili çıkıntı ve burun oluşmuştur. Doğuda Zafer Burnu ve kuzeyde Koruçam Burnu en ünlü iki burundur. Kiralayacağınız aracınız ile adanın girinti çıkıntılarını takip ederek kıyı şeridini tadını çıkara çıkara gezebilirsiniz.
Kıbrıs’ın Dağları
Beşparmak Dağları olarak da bilinen Girne Dağları Kıbrıs denince akla ilk gelen şeylerden biridir. Bu dağlar aynı Türkiye’nin güneyindeki Toroslar gibi kıyıya paralel uzanır ve küçük bir alana yayılmıştır. Uzunluğu yaklaşık 130 kilometre olan bu dağlar, 260 metrekarelik bir alan kaplar. Beşparmak Dağlarının en büyüğü olan Selvili dağının kuzeyinde limon ve zeytin bahçeleriyle ünlü yılın 12 ayı da turizmin canlı olduğu Lapta kasabası yer alır. Girne’de görülmesi gereken, limana araba ile yaklaşık 10 dakika uzaklıkta olan Bellapais Manastırı, gotik sanatın Yakın Doğu’daki en güzel örneği olarak kabul edilmiştir. Kıbrıs’ın dağları, eytin ağaçları içinde yolunuzu kolayca bulabilmek ve rahat hareket edebilmek için 4X4 bir Suzuki jeepten başka bir araca bakmayın bile. Pacific Rent-A-Car’dan kiralayabileceğiniz jeepinizle engebeler size engel olamayacak!
Kıbrıs’ın Mesarya Ovasında Adanın Ekmekleri Yetişiyor
Kıbrıs’ın en büyük ovası olan Mesarya Ovası adanın iç kesiminde uzanır. Kuzeyde Beşparmak dağları, güneyde Trodos Dağı ile sınırlanmıştır. Adanın iç kesimlerine yıl içinde yeterli yağış düşmediğinden iç kesimlerde sulamaya dayalı tarım yapılamadığı için ancak tahıl yetiştirilir. Bu nedenle de Mesarya Ovası’na Kıbrıs’ın ekmek sepeti de denir.
Kuzey Kıbrıs’ta Sahiller ve Altın Kumlu Plajlar
Kuzey Kıbrıs’ın sahil şeridi boyunca birbirinden güzel kumsalları ve denize girilebilecek bölgeleri bulabilirsiniz. Güzelyurt ve Gazi Magosa en çok bilinen iki körfeze ev sahipliği yapar ve yeni yapılan yollar sayesinde Girne’den bu bölgelere ulaşım oldukça kolaydır. Yepyeni yollarda yepyeni kiralık aracınızı sürerek sadece bir plajdan denize girmek yerine her gün farklı bir kıyıdan kendinizi Akdeniz’in serin sularına bırakabilirsiniz.
Kiralık aracınızı işin uzmanı Pacific Rent-A-Car’dan aldığınızda Kıbrıs serüveniniz daha da güzelleşecek.